Tuesday, November 23, 2010

RINTIHAN NABI PASCA DAKWAH DI THAIF

Ya Allah,

aku mengadu kepadaMu,

lemahnya kekuatanku,

sedikitnya helahku, dan hinanya aku ini dikalangan orang ramai,


wahai yang paling penyayang dalam yang penyayang,

Engkaulah Tuhan orang-orang yang kena tindas,

Engkaulah Tuhanku,


kepada siapa hendak engkau serahkan diriku wahai Tuhan,

adakah kepada orang jauh yang bermasam muka denganku,

atau kepada musuh yang Engkau jadikan mereka itu menguasai urusanku,


Namun jika Engkau tidak murka kepadaku,

aku tidak peduli wahai Tuhan,

aku berlindung dengan cahaya wajahMu,

yang menerangi kegelapan,

yang dengannyalah diperbaiki urusan dunia dan akhirat,

agar janganlah Engkau turunkan kepadaku marahMu,

atau Engkau halalkan kepadaku murkaMu,


kepada Engkaulah pengharapan,

sehingga Engkau redha,

tidak ada daya,

dan tidak ada ubatnya,

melainkan dengan Engkau wahai Tuhan

Tuesday, September 7, 2010

AKU INGIN PULANG

Kemanapun aku pergi
Bayang bayangmu mengejar
Bersembunyi dimanapun
S'lalu engkau temukan
Aku merasa letih dan ingin sendiri

Ku tanya pada siapa
Tak ada yang menjawab
Sebab semua peristiwa
Hanya di rongga dada
Pergulatan yang panjang dalam kesunyian

Aku mencari jawaban di laut
Ku sadari langkah menyusuri pantai
Aku merasa mendengar suara
Menutupi jalan
Menghentikan petualangan
Du du du

Kemanapun aku pergi
Selalu ku bawa bawa
Perasaan yang bersalah datang menghantuiku
Masih mungkinkah pintumu ku buka
Dengan kunci yang pernah kupatahkan
Lihatlah aku terkapar dan luka
Dengarkanlah jeritan dari dalam jiwa

Aku ingin pulang uhuu
Aku harus pulang uhuu
Aku ingin pulang uhuu
Aku harus pulang uhuu
Aku harus pulang

Thursday, July 29, 2010

MENGGAPAI REDHA ALLAH

Syeikh Abdul Qadir al-Jailani menggariskan 3 cara untuk menggapai redha Allah.

Iaitu:

1. apabila berinteraksi dengan Allah, tidak boleh ada tawar menawar.

2. apabila berinteraksi dengan manusia lain, tidak boleh ada nafsu ditengah-tengahnya.

3. apabila berinteraksi dengan diri sendiri, tidak boleh berasa aman dan tenteram.

Wednesday, July 21, 2010

CUKUPLAH REDHA ALLAH BAGIKU

Salam wrt.

Hampir 2 bulan bilalsubuh membiarkan blog ni kesepian. Mohon maaf kepada pembaca2 sekalian.

Sesungguhnya bilalsubuh menulis ini bukan untuk dipuji, dipraised apatah lagi mengharapkan redha manusia.

Jika kita mencari redha manusia, nescaya sepanjang masa kita akan berada didalam kegagalan.

Ya Allah, aku tidak kisah manusia mencemuh, membenci dan bersangka buruk kepadaku disebabkan kelemahan-kelemahanku kerana aku hanyalah hambaMu yang sedang jatuh bangun menuju ke syurgaMu.

Dan janganlah pula kau jadikan kelebihanku sebagai fitnah apatah lagi membuatkan aku takabbur.

Kau ilhamkanlah jalan-jalan kebenaran dan ketenangan bagiku.

Cukuplah redha Engkau bagiku

Thursday, May 6, 2010

ILMU DAN KEBENARAN: SIAPA ATAU APA?

Assalamualaikum.

Ahad lepas bilalsubuh went thru surah Hujurat dengan member2 Quranic Circle bilalsubuh yang terdiri daripada Salleh, Pali, Khidir dan rumet terchenta, Apih Amid. Dalam khusyu' membaca tafsir surah tersebut, ada satu ayat yang membuatkan bilalsubuh terfikir panjang, sehingga sekarang.

Ayat 7 Surah Hujurat yang bermaksud:

Dan ketahuilah ditengah-tengah kamu ada Rasulullah, kalau dia mengikuti (kemahuan) kamu dalam banyak hal, pasti kamu akan mendapat kesusahan. Tetapi Allah menjadikan kamu cinta kepada keimanan, dan menjadikan (iman) itu indah di dalam hatimu, serta menjadikan kamu benci kepada kekafiran, kefasikan, dan kedurhakaan. Mereka itulah orang-orang yang mengikuti jalan yang lurus

Skali baca, nampak macam self explanatory saja ayat ni. Mungkin ramai yang menganggap kita bukanlah mufassirin yang boleh menafsir sewenang-wenangnya ayat-ayat Al-Quran especially yang mutasyabihat. Ya, memang benar. Kalau menafsir Al-Quran menggunakan akal, pastinya kita akan ada tendency untuk mengubah maksud ayat tersebut serta mungkin juga bercanggah dengan ayat-ayat lain dan hadith-hadith apabila dibuat cross-reference.

Namun, Allah tidaklah zalim untuk menurunkan satu kitab panduan kepada Umat Muhammad sehingga apabila dibaca, perlulah setiap masa dirujuk kepada kitab-kitab tafsir yang tebal dan ulama yang sarjana dalam bidang tafsir. Jika begitu, akan bankraplah company islam yang menjual Quran bersama tafsir. Selagi mana boleh diambil pengajaran terus dari ayat, kita ambil asalkan tidak menyanggahi aqidah. Sungguh al-Quran itu rahmat dan petunjuk kepada orang-orang yang berfikir.

Baiklah pembaca sekalian, mari kita balik ke topik perbincangan utama. Bilalsubuh pon tak der masa sangat sebab nak exam. Tapi terasa nak tulis, tulis jer la.

Mungkin jika memikirkan ibrah secara langsung dari ayat tersebut, mungkin susah. sebab macam vaque sikit. Tetapi lihatlah bagaimana tarbiah langsung dari Allah kepada Rasulullah dan para sahabat.

Tidaklah hanya para sahabat wala' kepada Rasulullah kerana sifat baginda yang terpuji.

Tidaklah pula wala' itu hanya kerana Rasulullah itu adalah seorang al-amin.

Tidaklah pula sahabat2 mengikut bulat-bulat kata-kata Rasulullah hanya kerana telah pun mereka berjanji setia dengan Muhammad utusan Allah.

Jika wala', kesetiaan, kepercayaan dan tsiqah kepada Rasulullah itu sebagai seorang individu yang sudah tidak dipersoalkan lagi akhlaknya, nescaya semua itu akan pudar dan hilang selepas wafatnya Rasulullah. Mengapa apabila Rasulullah wafat, sahabat-sahabat berjanji setia dengan pimpinan Khulafa' Ar-Rasyidin?

Ya, tidak dinafikan bahawa sifat-sifat terpuji yang ada pada diri Rasulullah pada zaman jahiliah dan selepas kerasulan itu sangat memaikan peranan dalam mengembangkan risalah islamiyyah.

Jika itu kisahnya, mengapa tidak pula Quraisy, hatta datuk dan uncle nabi gagal menerima hidayah dari Allah sungguhpun telah Rasulullah usahakan, malah diberikan tumpuan yang lebih kepada golongan pembesar-pembesar Quraisy ini. Sehinggakan baginda ditegur oleh Allah dalam surah 'Abasa apabila pada mulanya Rasulullah tidak mengendahkan seorang buta bernama Abdullah Ummi Makhtum yang datang berjumpa baginda agar diajarkan Islam kepadanya.

Quraisy sendiri mengiktiraf akhlak Nabi. Namun, apakah halangan mereka untuk menerima Islam?

Sesungguhnya benarlah pintu masuk kepada Islam itu adalah kalimah Lailahaillah Muhammadurrasulullah. Setiap yang kembali ke fitrah asalnya iaitu islam bukan sahaja perlu mengakui Rasulullah itu sebagai utusan Allah, tetapi perlu dahulu mengiktiraf bawah tiada kekuasaan, tiadalah hukum, tiadalah pangkat dan pengaruh selain semuanya milik mutalak Allah sahaja. Itu yang Quraiysh tidak mahu. Maka, matilah mereka dalam keadaan iman itu tidak masuk kedalam hati mereka kerana Allah tidak mengurniakan hidayah dan kefahaman Islam kepada mereka.

Inilah point utama yang bilalsubuh nak tekankan.

Iaitu, Allah menjadikan kita cinta kepada keimanan, kebenaran, ketulenan ajaran Islam sehingga hilang rasa ragu-ragu terhadap jalan wahyu ini. Para sahabat tidak ragu-ragu dengan kata-kata Rasulullah bukan setakat mereka percaya yang kata-kata Rasulullah itu benar, malahan penerimaan itu adalah refleksi dan manifestasi keimanan mereka terhadap kebenaran Islam.

Inilah uniknya para sahabat. Mereka adalah golongan yang cintakan kebenaran. Mereka adalah sebaik-baik kurun manusia yang dijadikan Allah untuk menerima ilmu dan kebenaran itu bukan atas kapasiti manusia, tetapi kerana sifat ilmu yang disampaikan itu. Namun, mereka sangat beruntung kerana berkesempatan berdamping dengan Rasulullah yang dijamin kemaksuman serta terjamin akan diampunkan dosanya yang lalu dan akan datang.

Jikalah sekiranya para sahabat dan tabiin hanya mengiktiraf kata-kata Rasulullah sebagai nasihat dan panduan dan menolak ijtihad serta pendapat para sahabat yang lain, nescaya Islam tidak sampai kepada kita. Tidaklah tertegaknya pemerintahan Khulafa, tidaklah tertegaknya pemerintahan Umayyah, Abbasiyah dan Uthmaniah. Ini kerana sifat insan yang cintakan keimanan itu adalah seorang yang sentiasa dahagakan ilmu yang benar, rajin pula meminta nasihat serta sedia pula ditegur tidak kiralah siapa yang bercakap.

Sebagai contoh, kita doktor sedang jalan-jalan di hospital selepas tamat shift kerja. Lalu ada seorang tukang sapu yang menegur kita dengan tanyaan, 'Dr dah solat ke belom. Nak tahu tak solat itu dapat mencegah kita semua dari perkara keji dan mungkar and etc'. hebat jugak tukang sapu ni, ikut usrah kot...apa respons kita? Bukannya Mak Cik Tukang sapu tu tak tahu pon yang ita ni seorang practicing Muslim. Dia tahu, tapi dia pon bagus, ingin bersama-sama arus perdana dakwah ini.

Jadi, selagi mana apa yang kita dengar itu benar, ada sandaran dalil dari Quran dan Hadith, selagi itu kita mesti bersedia menerima kebenaran tersebut hatta dia itu musuh kita ataupun orang yang paling kita benci di atas muka bumi ini.

Jika kita terdengar seseorang menyatakan sesuatu tanpa dalil, kita mintak dia kemukakan bukti sokongan supaya dapat kita lahirkan masyarakat yang bukan sahaja berhujah menggunakan akal lalu disokong dengan dalil, tetapi kita nak lahirkan masyarakat yang berfikir, mengimplementasi Al-Quran dan Sunnah dalam setiap saat kehidupan. Masyarakat Islam yang maju adalah yang berpaksi kepada dalil dan menggunakan akal sebagai sokongan. Ini kerana kebenaran Al-Quran dan Sunnah itu akan tertegak dengan sendirinya walaupun tidak tercapai akal manusia untuk berfikir mengenainya.

Bilalsubuh tulis entri ni panjang-panjang bukanlah nak buang masa antum. tapi ada beberapa perkara yang boleh dijadikan pedoman:

  1. setiap kata-kata manusia boleh diterima dan ditolak kecuali kata-kata Nabi.
  2. janganlah menilai percakapan manusia hanya kerana sifat individualnya, tetapi nilailah isi kebenarannya.
  3. cubalah untuk sentiasa meminta si penceremah untuk mengemukakan bukti-bukti dari al-Quran dan Sunnah ataupun Ijtihad mana-mana ulama muktabar jika kata-katanya terdapat kekeliruan.
  4. dakwah ini bukan terhad kepada ahli dalam bidang agama, tetapi menjadi tanggungjwab semua.
Sekadar pendapat bilalsubuh yang dhaif. terbuka kepada sebarang kritikan. Kalau rasa call lagi bagus, silakan.

tel : +353852816611
emel : cermat_sermat@yahoo.com

Ya Allah, ampunkanlah aku atas setiap dosaku.

-IZZAT HAFIFIE-

Friday, April 30, 2010

AT LEAST...

assalamualaikum.

entri kali ini bilalsubuh amik totally dari blog kawan bilalsubuh, Muhsin namanya. Dia adalah pelajar architecture di University College London. Tulis muhsin...

kita selalu berselindung di sebalik kata-kata

"ATLEAST kita Islam"

"ATLEAST kita dah buat ibadah wajib"

"ATLEAST kita baca Al-Quran everyday"

dengan itu mata kita tertutup dengan kemungkaran yang kita lakukan

kerana Manisnya ATLEAST
kita lupa Manisnya IMAN

Kerana Manisnya ATLEAST
kita lupa tuntutan Islam

Kerana Manisnya ATLEAST
kita tertipu dengan Syaitan

Kerana Manisnya ATLEAST
Retaklah Akidah kepada Tuhan

boleh ikuti penulisan penuh beliau di www.m-muhsin.blogspot.com

memang menarik.

selamat membaca dan mengambil pengajaran....

Monday, April 26, 2010

THE TWO EXTREME ENDS

Introduction

Brothers and sisters,

Thanks for coming to our event this evening and I hope it will be a memorable moment for me and for you guys since this is the first event organised by the new committee and this is also the first time ever in the history of RCSI organising this Grand Iftar. We hope to get your continous support and participation in our future events, insyaallah.

Brothers and sisters,

Before I go further, I want to ask you a simple lousy question. I hope to get few answers and I do not expect to get the same precise answer. If I were to ask you, who is your enemy? What is your answer?

As-Syaitan is our enemy. He is our enemy since the creation of Adam a.s. He is our enemy that will keep influencing us on our day-to-day decision. He is our enemy that plant the seeds of hatred, laziness, greedy, selfish, jealousy and ziliions of other bad habits. And he is our enemy forever and ever. If you read the tafseer, in surah annas, you will know more who syaitan is. But, in our discussion today, let keep it simple, since everyone is tired.

Brothers and sister,

I have another question here. What do you think about syaitan, is he stupid and clever? And why?

Do not think that syaitan is a stupid creation. He is even clever than us. He was created before Adam a.s. had been created. He has more experience than us. He will keep chasing us wherever we go and he will never stop because he has promised to Allah that he will deviate the human from Islam and eventually to join him entering the jahannam.

Brothers and sisters,

However, please do not feel comfortable and secured if we you are now a fully practicing muslim. You observe you salaat, fasting, do sadaqa, charity, or even actively doing daawah. Because like I said, syaitan will not stop working. The will not take a rest. They will not keep quite. They will keep whispering to us until we have deviated from the true path of the Islamic faith.

If the syaitan not be able to deviate us from islam, he will make us ghuluw, which is excessive, especially in ibadah. He makes us performing the ibadah that is beyond the guidelines given by our beloved prophet a.s. which is most of the time are unnecessary.

Brothers and sisters,

I am saying this because now we are approaching another miserable time in our life, which is the examination. Because we are so afraid and so scared of the outcome, it is a fitrah for us to go back to our creator. This is normal because how good or how bad one is, if he is having hard time, he will beg his Lord, in our case, Allah SWT. It is not wrong. It is even better because we know that Allah is the one who will help us in our studies, during our time in the examination hall, and also to pass the exam.

It reflects our iman and our primary intention of studying, we are not a strong creation that will be able to determine our future by our own hands. We are a weak creation that is totally dependence on Allah. So, it is normal to go back to Allah when we are having a difficult time so that Allah, with his Mercy will help us to ease our burden and help us every single second in our life.

After all, like I stress earlier, syaitan is even a genius creation. He will make us excessive in our effort to be close to Allah, to establish our firm relationship with Him.

Refer to a hadith, narrated by Anas (mentioned in Riyaadussaliihin, Chapter 13, Moderation in Worship). (page 122 in Mubarakpuri’s collection)

Brothers and sisters,

I remind you on this topic because as I said, when we are depress and stress, we tend to do something that is out of our mind and does not make sense.

I still remember one story regarding my friend during my young and innocent secondary school time. We called him Micheal for unknown aetiology, but he is happy with that and make doa for him as well as he is going to be a qualified accountant very soon and hopefully he will be able to come to Dublin for his ACCA in DBS.

Prior to our SPM (O-Level) examination which was in the 2nd week of syawal, Michael fasted 3 months in a row without leaving a day without fasting. He fasted in Rajb, Syaaban and Ramadhan. But alhamdulillah he broke the fast everyday as usual.

The point that I want to bring to you guys is not the argument whether Michael is correct or not, but that was one of the example that could happen when we are trying to be close to Allah, to plead for his mercy and helps. May Allah accept his deeds and bless him in his life and grant him a big reward because of his effort. I miss Michael so much. We have not meet each other for 5 years but anyway, summer break is coming.

Therefore brothers and sisters,

In order to please Allah with our good deeds please do not be excessive. Be fair to your own self. Do not harm you body. If you cannot fast everyday like micheal did, try it once a week, make it as a routine. Then you increase it to twice a week as it is recommended by the sunnah. If you cannot do it, do not push yourselves. Do not harm yourself since to look over the compulsory things has a greater importance over the additional stuffs. However, please bear in mind that I am not discouraging you to fast, but do it according to your capability with the correct intention and a strong determination to steadfast, be istiqamah with it. May Allah rewards us by our effort.

I hope our interest in ibadah will not interfere our daily living. Because I have witnessed people who worship Allah excessively until they neglect their health, they neglect their study time, they do not have enough sleep, they do not take proper food, and if they are married, they often neglect their wives and children. Islam is moderate and easy, do not make it difficult and complicated.

Other than fasting, may be some us will do qiamullail, waking up at the middle of the night and plead to Allah for help and hidayah. This is excellence. Allah loves it. Allah said, he will fulfil any doa supplicated by his humble servant. But, again, please ensure that your health is not affected. Have enough sleep, and the most important is, do not disturb your friend who are sleeping in the same room or the same house. Or, you can invite them to do the qiamullail together and have sahur together. At the same time, you have strengthen the ties of faith between you and your housemates.

And people also like to do sadaqa. This is also a noble deed that is promoted in islam. But, again, do not do sadaqa until there’s no money left to sustain your life till the end of the months. May be you are thinking of being Abu Bakr during the Battle of Tabuk where he donated all of his wealth fi sabilillah. Here the deal is. Most of the time, prophet said to his companions to do sadaqa but leave a little bit for the family. But why Rasulullah accept the infaq from Abu Bakr? The scholars have agreed that the Prophet were very confident with Abu Bakr, will be able to regenerate his wealth and he will neither reclaim nor regret of donating all of his wealth.

Brothers and sister,

Just to make it simple and sweet, please do not forget that syaitan will never stop disturbing us. He either makes us not a practicing muslim or make us excessive. He is a clever, enthusiastic and non-lethargic creation that we should declared as our enemy. They are our strongest enemy as they are invisible to our naked eyes. Lets pray to Allah to guide us in every single action we take and may he accept our ibadah. May allah rewards us and bless us dunia wal akhirah. Lets pray to Allah to help us every single second in our life and also muslim around the world especially to those who are being continuously oppressed, in Palestine, Afghanistan, Kashmir, Thailand and many more.

Jazakumullahu khairan katheera

Tuesday, April 20, 2010

DAN RAJAWALI, TERBANG TINGGI


assalamulaikum semua.

sekali lagi maaf kerana jarang update blog. terpanggil untuk menulis sesuatu selepas tersedar akan arus perubahan yang berlaku kini. terima kasih kepada classmate, wong wei li, yang sudi berkongsi idea.

jika dahulu, masa bilalsubuh kecik-kecik, bilalsubuh tengok video (VCR), siap boleh record lagi. kiranya banyak la bilalsubuh record cerita sesame's street, flashman, maskman, doraemon, sailormoon dan jugak dragon ball. kiranya sapa yang ada player VCR zaman dulu ni kira maju la (ni apply untuk kawasan luar bandar di perlis sahaja tau). time tu tahun awal 1990an.

lalu, ada cd. tup-tup, keluar pulak dvd, sekarang blue ray la pulak. dulu time form 1, kalau sapa yang ada walkman tu, kira hebat la. tambah2 pulak jenama sony or panasonic. lepas tu, time form 4, tsunami discman la pulak. time tu, bilalasubuh selalu pinjam discman roomate bilalsubuh untuk dengar lagu2 rock kapak dan tak lupa, lagu2 omputih seperti the scorpions and the white lions.

these weere things which eveolved within 10 years ('94-'04)

tapi kesian discman, dia tak kekal lama. sebab time form 4 jugak sudah keluar mp3 player. time tu, bilalsubuh memang tak amik tahu pun nate gapo mp3 tu sebab bilalsubuh ada walkman, ok la tu. jibeng adalah antara pioneer mp3 batch kami la. 126Mb pon dah kira hebat. skrin tak kaler pon tak per. sekarang? i-pod!

that was 6 years ago, dude!

dulu time bilalsubuh form 1, ada sorang cikgu tu, nama apa ntah, bilalsubuh tak ingat tapi kitorang panggil dia 'waha' sebab katanya dulu cara dia gelak bunyinya 'wahawahawaha'. dia ni kiranya cikgu IT la kat skolah tu. waha ajar kitorang macam mana nak save-kan data dalam disket yang berkapasiti 1.4Mb kot.

time tu bilal subuh beli 10 disket, mahal pulak tu. tapi disket survive agak lama berbanding discman. dah lama sikit, keluarlah pendrive. kalau tak silap bilalsubuh, kakak bilalsubuh (dian farhana), menghadiahkan bilalsubuh satu pendrive apacer 126Mb sewaktu bilalsubuh di UTP (2006). time tu harganya kalau tak silap, RM120 kot. so expensive you...! terima kasih along. nanti aku balik malaysia aku beli baju kat hang!

that was 4 years ago my beloved frens.

tapi kini, 1G nyer thumbdrive orang boleh bagi free jer macam kat hospital bumon ni. lepas tu keluar la pulak external hard disc. external hard disc pertama bilalsubuh adalah berjenis IDD (bukan SATA yang murah tu tau). bilalsubuh beli time kat intec (2007). terima kasih kepada moh faiz asri kerana tolong pergi beli. 160G = RM 300. sekarang dengan harga rm300, dah boleh dapat 1Tb.

That was 3 years ago.

biar apapun kemajuan yang kita kecapi,
kalau pemikiran kita masih dijajah,
pemikiran masih jumud,
pemikiran kita masih sempit,
lidah kita sering bertikam,
selagi mana kita masih gagal berlapang dada,
selagi mana kita kafir-mengkafir, londeh-melondeh,
membuka keaiban orang lain,
masih kita amalkan rasuah,
selagi kita masih berasa selesa,
selagi kita cintakan dunia,
selagi hidup diulit wanita dan harta,
masih kita asingkan agama dari kehidupan,
selagi masih agama kita hanyalah rituals,
lebih teruk pula agama itu digunakan sebagai alat kepentingan diri sendiri,
selagi itu kita mundur.

benarlah kata-kata dr mahathir apabila ditanya tentang pencapaiannya. dia kata:

"lets the developments over the past 20 years speak on its own. however, not many people realise that i actually failed. i failed to change the paradigm of thinking among malaysians especially the malays. i have tried so hard, yet, i am not embarassed to say that, i failed."

mungkin sebagai penutup, boleh kita hayati bait-bait lagu dari M. Nasir ini.

RAJAWALI TERBANG TINGGI

Dengar gendang-genderang
Gema menghentam dada
Seluruh Nusantara
Rentak yang sama

Pergolakan drama manusia
Masing-masing mahu buktikan
Kuat lemah

Langit mana pun sama
Bulan pun redha
Sinar bumi ayahku
Dan ayahmu jua

Gugur daun
Di telapak tangan
Terpijak ranting di jalanan
Aku rindu oh! kampungku

Aku tak mahu dijadikan hamba lagi
Aku tak mahu dijajah lagi
Biar terkubur jasad terbujur
Tak rela aku berpisah
Dari cintaku yang satu

Dan Rajawali terbang tinggi
Rajawali terbang tinggi... terbang

Saturday, March 27, 2010

UNTUKMU DU'AT

syukur kepadamu Ilahi
dengan izinmu kami disini
tidak kami berbangga diri
menyerah hidup sebagai daie

daie itu bukan gelaran
bukan juga beban
tapi fitrah hidup insan
yang mengenal kehendak Tuhan

menjadi pemimpin bukannya mudah
bila yang dipimpin banyak karenah
namun ini kukira amanah
atas rezekimu yang melimpah ruah

jadilah kalian,
pemimpin yang beraqidah mapan,
berakhlak ikutan,
tajam akal fikiran,
tinggi kesabaran,
kuat tubuh badan,
dan amanah dalam pekerjaan.

sungguh islam dibina atas hujah,
bukan taklid buta semata.

biar hidup tidak berharta,
tapi cukup bekal membeli syurga,
biar hidup dihina manusia,
tapi darajatnya tinggi disisi yang Esa.

sungguh islam bukan lemah,
islam adalah agama dakwah,
umat islam adalah qudwah.

tegakkanlah kebenaran,
walaupun ia tidak menyebelahi kalian,
berkatalah benar,
walaupun tidak dibenar

sedikit bukan bermakna kalah,
sedikit bukan bermakna lemah,
pelik bukan bermakna salah,
muda bukan bermakna mentah.

wujudkan suatu biah,
yang berpaksi Al-Quran dan Sunnah,
agar islam bukan lagi fitnah,
dan agama hanya milik Allah.

ikhlaskan niat ikut Rasulullah,
agar usaha dinilai ibadah.

rapatkan saf semangat jangan goyah
kota yang telah roboh harus dibina semula
jangan kau gentar pada bayang-bayang sendiri
di sebalik pahit getir kemenangan menanti

kemenangan itu sudah pasti
namun bila tidak diketahui
mungkinkah ia tujuh generasi
mungkin juga menuntut mati

mari disusun kaki biar rapat
agar ditolak tidak jatuh
angin ribut kekal utuh
patah sayap bertongkat paruh

kalau berjalan biar seirama
dibelakang mengejar didepan menunggu
kalau berlari biar bersama
agar terasa nikmat bersatu

medan kita mungkin berbeza
tapi tempat tuju kita sama
di cubit kiri kanan terasa
kerna dakwah ini KITA tanggung bersama.


-gembo, atas katil, 33 bishopsmede, 26 March 10-

Tuesday, March 23, 2010

AKU LIHAT LAYU DALAM MELAYU

Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang sahaja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak

Nanti di kata tak bersyukur
Di kata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri memerhati
Dan akhirnya mengakui

Yang kita sendiri membiarkan bunga raya layu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri
Aku lihat layu dalam Melayu

Tanah air kita yang punya kita siram kita baja
Tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa
13 Harimau bertukar menjadi mangsa

Kita lupa nenek moyang kaya raya
Jangan sekali- kali di gadai harta bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya.Tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa

Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa

Selalu lari bila di rapat
Selalu malu bila soalan di aju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju

Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam melayu
Ku lihat layu dalam melayu
Ku lihat layu dalam melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tapi ragu

Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai
Perjuangan kita belum selesai
Perjuangan kita belum selesai

DR. MAHATHIR.

AKAN KUCARI DAMAI ABADI

Aku cari bukan harta bertimbun-timbun,
Untuk hidup kaya,

Aku cari bukan wang berjuta-juta,
Untuk hidup bergaya,

Aku cari bukan kawan-kawan,
Untuk hidup sekadar berfoya-foya,

Aku cari mana dia Al-Ghazali,
Aku cari mana dia Al-Shafie,

Kita bongkar rahsia kitab suci,
Cari pedoman
Kita bongkar rahsia sunnah nabi
Cari panduan

Aku hidup kerana Dia Rabbi
Dialah teman
Dialah wali
Dia mencukupi
Aku hidup bererti
Menikmati damai abadi

Nukilan: Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi 2004

Friday, March 12, 2010

RCSI ISLAMIC SOCIETY AGM REMINDER

written by: bilalsubuh.



Introduction.


Brothers and sisters,


Whether we realise or not, there are some group of people who are crying for help. The group of people who are being oppressed every single second. The group of people whose their voices and hardships are not heard and seen. They become a defensive entity. Everything needs to be explained. Everything needs clarification. And guess what? They are our brothers and sisters who believe in Allah and admit that Muhammad is His Messenger.


That is our reality nowadays that we always forget. This is the absolute consequences when Islam does not have the strong say in the world. When Islam is no longer the Ruler of the World. When Islam is weak and divided. And when the Muslim ourselves are overwhelmed with the disease of the heart which is the al-wahn, the love of dunya and the hate of death.


Wake up brothers and sisters, wake up! Wake up and do something that will save us, our religion, our brothers and sisters all around the globe. And strive for the sake of Allah until there is no chaos and the deen is only for Allah. The empire of the Ummah need to be built again. It may take years, it may take centuries. It may take a thousand miles journey.


People say, the journey of a thousand miles starts from a first single step. After the Ottoman Empire collapsed, Islam is like being into its embryonic stage again. Islam is not recognised and seen. However, alhamdulillah, the Muslim decades ago realised that we need to restore the khilafah system and put Islam to the lace where it should be. And when we are born, most of us, in the late 80s, Islam has just on its baby steps. Loads of Muslim warrios had died and become syuhada/martyr to spread the deen of Allah. And it is our responsibility to continue their struggle, to uphold their vision and mission by not forgetting the Quran and Sunnah as our main guidance.


Brothers and sisters,


I am so sorry because I have dragged this reminder session to something irrelevant to our AGM today. I am not urging you to go out and blow yourselves. But I just want you guys to realise that when we say we are doing dakwah, we are not alone. Other people are striving, too. Spreading the Islam is a world-wide vision. We have a vision to change the world. To educate people about Islam and to restore the khilafah system. and as I said, everything needs to be started with the first single step. The steps are hard and full of tribulations. Our Prophet and his companions had gone through all of that. And even during their time, they were even worse.


The question is what has made them so strong, highly-determined to do dakwah even with the continuous threats by the Quraisy, Roman and Persian Empire surrounding them 1400 years ago? The answer is simple. It is because of the firm belief, their proper organisation, and their continuous effort. The three items are the requirements to ensure that a vision will keep moving and eventually be able to achieve its goal.


Brothers and sisters,


From the short history just now, we can draw a hypotheses that organisation i.e. working in jamaah is crucial. The other 2 are important as well but today as we are talking about AGM and the leadership changes, we will be more focusing on the organisation part. Insyaallah I will tell more in future ISOC meetings about these concepts.


Brothers and sisters,


It is crucial to elect person who can be your leader in this college. A good leader is a good follower, too. ISOC is our society. Everyone has a right to say something for the betterment of the society and the leader should hear. The leaders should response and treat everybody fairly. Verily, those who are practicing justice are those who are very close to taqwa. And verily, a just ruler is among the seven people who will get the shade of His throne during the day of resurrection. To become a leader is not an easy task. The companions refused to become the ameer, the governors because they knew the consequences.


However, as I said, the goals cannot be achieved if there’s no well-designed organisational structure. The companions refused to be because they are people who are better than them which is the earlier generation of Islam. But now, do we have choice? No we not. The responsibility has come to us. We are the agent of changes. We are the next generation, the exact copy of the companions whose Quran and Sunnah are flowing in their blood. Whose gonna be the next Abu Bakr? Whose gonna be the next Umar? Whose gonna be the next Uthman, Ali, Umar Abdul Aziz?


So brothers and sister,


Grab this opportunity to work for the sake of Allah in structured and well-planned organisation. Be involved with the socities events and support the new leadership as it is a good motivation for them to work harder. I hope the next ISOC committee is better than the previous committee. And you are the one who determine it. Every vote counts. Once you have voted, it does not mean your job is ‘khalas’. You have to be responsible for your vote. Support the new leadership and give them motivation. Lend them a hand even though they do not need it.


Sorry for taking a bit longer than allocated.


Jazakumulllahu khairan katheera.

Thursday, March 11, 2010

GEBANG KUAT

Assalamualaikum.


Mungkin penulisan bilalsubuh pada malam ini kurang berfikrah, ampun maaf ya! Kerana bilalsubuh sendiri tak tahu apa yang patut ditulis. Tidak ada isu spesifik yang nak diutarakan. Tiada isi-isi yang tersusun bagi memudahkan bacaan. Bilalsubuh hanya meletakkan jari diatas keyboard dan terus menulis mengikut kata hati. Agar apa yang lahir dari penulisan ini adalah kata-kata yang tulen lagi asli dari qalbu ni.


Sambil ketika bilalsubuh menulis entri ni, bilalsubuh sedang mendengar mainan piano lagu bertajuk ‘Somewhere in Time’. Lagu ini merupakan favourite bilalsubuh sewaktu di UTP dahulu. Teringat lagi sewaktu bilalsubuh membeli CD Maksim (Piano) di salah sebuah kedai CD cetak rompak di pekan Kangar dengan harga RM6. antara lagu yang menjadi favourite ketika itu adalah Exodus dan Wonderland. Namun, lagu Somewhere in Time ini paling menyentuh hati. Walaupun melodinya berulang-ulang, persona iramanya tiada tandingan. Biasalah, apabila terdengar lagu-lagu slow seperti ini, hati mula teringat kisah-kisah lama. Aduh, bilakah penyakit hati ini akan berakhir? Janganlah Engkau ambil nyawaku di dalam keadaan aku tidak bersedia.


Sekarang bertukar pula kepada lagu ‘Scarlet - Piano Solo’ mainan Lena Maria, live in Korea. Lagu ini bilalsubuh ambil daripada kawan bilalsubuh yang merupakan pelajar jurusan Pendidikan Muzik di UiTM Shah Alam. Namanya Din. Bilalsubuh panggil dia Abang Din. Bilalsubuh selalu ke rumah abang din di kolej kediaman cemara sekiranya ada masa untuk bermain keyboard Yamaha yang dia ada dan kadang-kadang mencuba guitar Spanish yang baru dibelinya. Kesian abang din, ibunya dirompak dan dibunuh tahun lalu oleh orang yang merompak rumahnya di Tangkak johor. Setiap kali bilalsubuh ke shah alam summer lepas, semestinya bilalsubuh akan pergi melawat abang din dan pinjam motosikalnya untuk memudahkan pergerakan biallsubuh di shah alam. Ketika itu lah bilalsubuh mengambil peluang mencari rumah sahabat-sahabat di shah alam dan juga menziarahi orang-orang kampong, rakan-rakan sekolah yang sedang belajar di kampus utama uitm shah alam.


Sungguh pengalaman bilalsubuh sebagai pemain trombone dalam pasukan wind orchestra masih tidak dapat dilupakan. Ilmu yang diajar oleh Edwin Yeap masih lagi terpahat dalam hippocampus ini. Berkat jugak ilmu ini walaupun bilalsubuh selalu tidak berpuas hati dengan Edwin. Hahaha….biasalah, apabila disuruh buat itu ini. Namun, mengenang kembali usaha gigih pasukan orkestra di sekolah dahulu, bilalsubuh tertawa sendirian. Terkenang kembali bagaimana disitulah tempat kami prep petang, tempat berlepak selepas prep malam, berlatih sehingga tengah malam, berdiskusi, bermain bola didalam bilik orkestra itu, dan ada kalanya, kami menangis bersama, semuanya disitu.


Apabila terkenangkan zaman muda, kadang-kadang bilalsubuh merasakan yang banyak perkara yang bilalsubuh terlepas. Banyak perkara yang boleh dilakukan di sekolah yang mana bilalsubuh tak boleh buat ketika dah tua ni especially menguruskan badan. Haahahha…


Ok la kot untuk malam ni. Malam esok kita mengarut lagi. Sengaja menulis melepaskan tekanan. Hidup terlampau vulnerable sekarang. Doakan bilalsubuh.


Sunday, February 28, 2010

WHEN YOU DO NOT GET WHAT YOU WANT

assalamualaikum.

kadang-kadang bilalsubuh terfikir dan bermonolog sendirian,

"ya Allah, sudah terlampau banyak nikmat yang Kau kurniakan kepadaku. hampir kesemua permintaanku Engkau tunaikan. sehinggakan aku takut untuk menerima kegagalan. aku khuatir jika aku mengkufuri nikmatMu dan berpaling daripadaMu tatkala engkau menguji dengan dugaan yang tidak putus-putus. lapangkanlah dadaku dengan kurnia iman, dan indahnya tawakal padaMu. agar aku tidak lagi mempersoalkan segala ketentuan dariMu. aku sedar yang aku sering membelakangkan Engkau dalam setiap kehendakku. ampunkanlah aku ya Allah. kurniakanlah kebaikan kepadaku dimana saja ia berada. Kau bimbinglah aku dikala masa susah dan senangku. janganlah Engkau serahkanku kepada diriku walaupun sekelip mata kerana aku tidak mampu menguruskannya. letakkanlah dunia di tanganku, bukan dihatiku"

mungkin kata-kata ini sudah cukup untuk menceritakan yang kadang-kadang Allah tak nak bagi apa yang kita nak. mungkin kita akan berasa sedih, gusar, tak der selera makan dan depress. tapi, Allah ada perancangan yang lebih baik kepada kita. ujian-ujiannya merupakan suatu bentuk penyucian kepada diri kita agar kita lebih bersabar dan meningkatkan ketawakalan kita kepdaNya.

Allah berfirman dalam surah Ali Imran, ayat 139 yang bermaksud:

"dan janganlah kamu berasa lemah, dan janganlah kamu sedih, kerana kamu paling tinggi darajatnya jika kamu orang yang beriman"

insyaallah, jika benih itu benih yang baik, campakkanlah dimana pun, pasti dengan izin Allah, ia akan berbuah. (banyak lagi kena buat sebenarnya, kena cari tanah, baja, siram, cabut rumput2 parasit and etc).

bilalsubuh suka dengan kata-kata ini:

"berlalulah engkau wahai awan. dimana saja hujanmu turun, hasilnya akan balik kepadaku"

maksudnya disini, janganlah gusar atau sedih kalau kita tak dapat sesuatu yang kita nak. sebab kalau itu benda yang baik, kemana saja, kepada sesiapa sahaja ia pergi pun, hasilnya akan balik kepada kita. hasilnya akan menguntungkan islam, insyaallah.

itu la kot sedikit sebanyak. semoga bermanfaat.


thanks.

Sunday, February 21, 2010

PERCAYA SEBELUM NAMPAK

Assalamualaikum.

kepada semua, maaflah bilalsubuh sekarang dah jarang masukkan entry-entry terbaru ke dalam blog ni. ada beberapa perkara sistemik dan peripheral yang perlu di selesaikan.

bilalsubuh menulis entry ini disebabkan bilalsubuh terfikir kenapa kadang-kadang bilalsubuh meletakkan kepercayaan yang tinggi kepada sesuatu perkara walaupun bilalsubuh masih tidak nampak kesudahannya dengan mata kasar.

untuk menerangkan permasalahan ini, suka untuk bilalsubuh menggunakan syurga (dan neraka) sebagai analogi.

kita tidak pernah nampak syurga (lagi). tetapi kenapa kita terlalu yakin bahawa syurga itu wujud dan kita berusaha keras untuk mendapat syurga itu?

ini kerana disebabkan itu adalah janji Allah di dalam Al-Quran dan kita yakin akan kebenarannya. dan itu adalah setulen-tulen iman.

persoalannya, apakah kita perlu nampak untuk berasa yakin?

fikir-fikirkan...

Friday, February 12, 2010

SESUNGGUHNYA ENGKAU TAHU

video

TANPA KENAL LELAH JEMU

video

Ribuan langkah kau tapaki
Pelosok negri kau sambangi
Ribuan langkah kau tapaki
Pelosok negri kau sambangi

Tanpa kenal lelah jemu
Sampaikan firman Tuhanmu
Tanpa kenal lelah jemu
Sampaikan firman Tuhanmu

Terik matahari
Tak surutkan langkahmu
Deru hujan badai
Tak lunturkan azzammu

Raga kan terluka
Tak jerikan nyalimu
Fatamorgana dunia
Tak silaukan pandangmu

Semua makhluk bertasbih
Panjatkan ampun bagimu
Semua makhluk berdoa
Limpahkan rahmat atasmu

Duhai pewaris nabi
Duka fana tak berarti
Surga kekal dan abadi
Balasan ikhlas di hati

Cerah hati kami
Kau semai nilai nan suci
Tegak panji Illahi
Bangkit generasi Robbani..

Thursday, January 14, 2010

PUISI UNTUK BAKAL PEMIMPIN



Assalamualaikum.

Entri ini bilalsubuh namakan sebagai PUISI adalah kerana tak tahu ia ni boleh dikategorikan sebagai sajak, pantun, syair, gurindam ataupun seloka. So, terpulanglah kepada kalian untuk menilai kategori puisi ini.

Puisi ini bilalsubuh tulis sebab terasa bahang kempen pilihanraya untuk Tanzim PPIMI 2010/2011 yang sedang rancak berlangsung sekarang ini. Berbagai metodologi menarik yang digunakan untuk meraih undi terutamanya dari kalangan yang bertanding jawatan-jawatan tertinggi. Semua calon adalah berkaliber dan bekepemimpinan. Sebab itulah bilalsubuh tak khaskan puisi ini untuk yang akan bertanding sahaja, tetapi juga sesiapa sahaja termasuk diri bilalsubuh.

Terima kasih kepada yang bertanding. Disebabkan korang dah bertanding, gugur tanggungjawab kepada kami yang tak bertanding ni. Tenkiu..toche-toche...

Sekadar ingatan...

jadilah kalian,
pemimpin yang beraqidah mapan,
berakhlak ikutan,
tajam akal fikiran,
tinggi kesabaran,
kuat tubuh badan,
dan amanah dalam pekerjaan.

sungguh islam dibina atas hujah,
bukan taklid buta semata.

biar hidup tidak berharta,
tapi cukup bekal membeli syurga,
biar hidup dihina manusia,
tapi darajatnya tinggi disisi yang Esa.

sungguh islam bukan lemah,
islam adalah agama dakwah,
umat islam adalah qudwah.

tegakkanlah kebenaran,
walaupun ia tidak menyebelahi kalian,
berkatalah benar,
walaupun tidak dibenar

sedikit bukan bermakna kalah,
sedikit bukan bermakna lemah,
pelik bukan bermakna salah,
muda bukan bermakna mentah.

wujudkan suatu biah,
yang berpaksi Al-Quran dan Sunnah,
agar islam bukan lagi fitnah,
dan agama hanya milik Allah.

ikhlaskan niah,
agar usaha dinilai ibadah.

tenkiu....


Mungkin akan timbul persoalan disini kenapa bilalsubuh tidak bertanding. hahahaha...sememangnya bilalsubuh nak bertanding. Untuk jawatan...

KETUA HELWA!!!

hahahaha...tapi apakan daya...

Make Doa For ISOC...peace!!!


Yang Benar,

(Bakal Bekas),
Ketua Unit Keselamatan
Lajnah Kebajikan
PPIMI Tanzim 20009/2010.

Saturday, January 9, 2010

MATEMATIK DAN SAINS DALAM BAHASA MELAYU




Assalamualaikum.

Semasa dalam perjalanan ke masjid untuk solat subuh pagi tadi, bilalsubuh telah mendapat ilham untuk menulis entri kali ini. Ha....ini bukanlah sajak. Tetapi satu kes yang sudah lama, hampir basi, iaitu Pembelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Melayu (betul ker?). Walaupun kabinet baru telah memutuskan untuk menukar kembali pembelajaran S&M ini dalam bahasa melayu, namun masih ada pihak yang nampaknya tidak berpuas hati.

Pertamanya, dalam membuat keputusan, kita tidak boleh memuaskan hati semua orang. Win-win situation hanyalah suatu suasana idealistik, bukannya realistik. Bukan sahaja golongan 'aristrokrat' yang tidak bersetuju, masyarakat luar bandar juga kurang bersetuju. Namun, sebabnya berbeza.

Golongan aristrokrat ini membantah keputusan kabinet terbaru ini adalah kerana mereka mahukan anak-anak mereka pre-occupied dengan ability untuk menguasai S&M dalam bahasa inggeris. Hal ini demikian kerana mereka sendiri adalah golongan terpelajar. Mereka sedar akan kepentingan bahasa inggeris terutamanya dalam sains dan teknologi.

Mereka belajar di luar negara. Bertutur dalam bahasa inggeris ketika bekerja mahupun dengan anak-anak mereka. Lantas bahasa inggeris bukan lagi satu masalah. Tapi, bahasa melayu yang menjadi masalah bagi mereka. Kononnya tiada standard. Tidak menepati istilah sains. Hey dude, listen (or read)! English is not your ultimate objective (ghayah). It is just wasiilah, your method. Your kids have never shown their worry. It is you who create the problem. It is you who doctrine their innocent mind to have a core belief that there's no better way of learning S&M other than in English.

Antara yang membantah keputusan ini adalah Dr Mahathir. Banyak perkara yang bilalsubuh bersetuju dengan Dr M. Namun, dalam perkara ini, bilalsubuh agak berbeza. Maaf yer...mari kita lihat bagaimana latar belakang Dr M. Ayahnya merupakan seorang Guru Besar tatkala ramai moyang-moyang kita pada waktu itu hanyalah petani dan penoreh getah. Dr M masuk ke sekolah perubatan sebelum tahun merdeka lagi. Menjadi PM Malaysia selama 22 tahun. Apakah signifikan semua ini? Ya...pengalaman dan pendidikan adalah faktor utama kenapa ramai golongan cendekiawan dan aristokrat menentang P&P S&M dalam bahasa melayu. English is a sign of strenght and survival. Yes, that's true. Dan mungkin juga yang golongan eksekutif negara sekarang adalah mereka yang dulunya bukan mengambil SPM tetapi mengambil MCE.

Sewaktu balik cuti musim panas yang lalu, bilalsubuh ada berbincang dengan seorang pakcik di rumah bilalsubuh berkenaan perkara ini. Pak Cik tu memang educated dan of course memang menentang perubahan kearah bahasa melayu ini. Katanya, pendidikan dalam bahasa inggeris adalah salah satu cara untuk orang melayu keluar dari kepompong kemiskinan. Namun bilalsubuh membalas dengan satu ayat. "Adakah pakcik rasa saya gagal dalam sistem pendidikan Bahasa Melayu?" Dari situ bermulalah perbincangan kami. Pal Cik tu adalah orang yang banyak idea dan banyak jugak 'fakta pematah hujah' yang dikeluarkan.

Namun, apa yang bilalsubuh tulis ini hanyalah atas pengalaman peribadi. Bilalsubuh dibesarkan dalam suasana luar bandar yang agak terpencil la. Sesiapa yang ex-MRSM beseri, tahulah macam mana suasana beseri. Banyak bukit dan hutan. Bilalsubuh pernah dikejer binatang buas ketika berbasikal ke sekolah. Tu kira ok la. Kawan bilalsubuh kena kejar dengan b*b*. Betapa kampungnya sekolah kami. Sekolah tu Melayu ada, cina ada, siam ada, india ada. Tapi banyak Melayu la. Semuanya ketika itu menerima pendidikan dalam bahasa melayu.

Sama juga disekolah menengah. Walaupun bilalsubuh berada di sebuah sekolah berasrama penuh, pokok ceritanya disini adalah kami belajar dalam bahasa melayu. Kawan-kawan disekolah lain pun belajar dalam bahasa melayu. Sekolah King George Fifth (KGV) kat pekan seremban tu pun belajar dalam bahasa melayu. Sewaktu bilalsubuh masuk ke UTP untuk kursus Kej. Kimia, memang agak terkejut dengan bahasa inggeris. Tapi, ada la kot sebulan dua. pastu semua dah mudah. Sebab rata-ratanya kami sudah menguasai konsep tersebut. English itu hanyalah alat, bukan matlamat!!!

Semasa di INTEC untuk A-Level, tak ada pulak kawan-kawan kata "susah la nak mengaji dalam bahsa inggeris pulak..menyampah betul la". Memang kawan-kawan tidak pernah merungut. Most of us survive sampai ke luar negara.

Hidup di suasana luar bandar memang banyak membuka mata bilalsubuh. Menyaksikan kesusahan orang yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Dan juga semangat belajar yang kurang. Inikan pula hendak belajar dalam bahasa inggeris. Hey dude, come on la...! Ini orang kampung. Mereka bukan seperti kita. Mereka tidak ada keupayaan mentaliti seperti kita untuk berfikir panjang terutamanya dalam pelajaran. Mereka belajar hanya untuk menperoleh kerja, thats it. Bukannya seperti kita, yang belajar hingga PhD dan belajar lagi, dan belajar lagi. Jadi, apa mereka peduli untuk belajar tinggi-tinggi sedangkan cita-cita mereka hanya cetek.

Bukanlah bilalsubuh hendak memperlekehkan orang kampung, namun ini realiti. Wahai aristokrat dan cendekiawan, datang lah ke kampung-kampung dan lihatlah kehidupan mereka. Buatlah satu polisisi yang boleh menguntungkan kedua-dua pihak.

Mungkin kamu tidak pernah mendengar perbualan ini. Perbualan ini adalah antara seorang ibu dan anaknya yang berumur 8 tahun, Darjah 2. Mereka tinggal di kampung bilalsubuh. Ayahnya adalah seorang pemesin rumput jalanan manakala ibunya seorang peniaga kuih di pasar malam. Anak ini bertanya, "mak, 2 plus 2 berapa?" mak dia kata, "tu 2 tambah 2 (sambil emaknya merujuk kepada simbol + dibuku anaknya)". Lalu anak dia kata balik, "bukan tambah, cikgu kata plus". Ya Allah, inikah yang dikatakan menguntungkan bangsa melayu?

Hey dude, listen. I know that i am talking riddles here. But, here are the lessons:

  1. It is not the english that matter, it is you who make the situation worse.
  2. It is not the english that matter, it is the pedagogy (cikgu-cikgu pun pening kejap bahsa melayu, kejap bahsa inggeris, then bahsa melayu balik).
  3. It is not the english that matter, it is how do you prepare your kids for any changes.
  4. It is not the english that matter, it is only when you think western education is the best.
  5. It is not the english that matter, it is how you nurture and motivate your kids.
  6. It is not the english that matter, it is only when you wont bother to take time and learn our history.
  7. It is not the english that matter, it is only when you fail to understand the Federal Constitution.
  8. It is not english that matter, it is us, who love to blame others.
Bilalsubuh berharap entri kali ini dapatlah menjadikan kita lebih matang dalam menilai sesuatu benda. Setiap yang berlaku ada baik dan buruknya. Ubahlah paradigma kita. Jika kita sebagai Muslim mencari kemuliaan selain dari Islam, ternyata bukan kemuliaan yang kita peroleh. mungkin kita dimulikan dikalangan sosial, namun disisi Allah?

Barakallahufiikum.