Friday, December 11, 2009

PERGI TAK KEMBALI 2

Assalamualaikum.

lepas solat subuh tadi, bilalsubuh terbaca blog ex-jiran bilalsubuh yang dahulunya menetap di sebelah rumah Pak Cik Kadir, bapa Ariff. Dia sekarang adalah Pengarah Institut As-Sunnah Negeri Perlis.

Rasanya, apa yang pak cik Azhar tuliskan dalam blognya adalah sesuatu yang dapat merungkai segala. Keluarga-keluarga di Lorong 4 Taman Melati Indah sangat rapat sehingga susah untuk menerima pemergian ini.

Pak Cik Azhar adalah orang yang paling rapat dengan Pak Cik Kadir.

Boleh sambung baca disini.

Semoga Allah memberikan kekuatan kepada kita semua. Cukuplah kematian itu sebagai satu pengajaran

PERGI TAK KEMBALI

(bilalsubuh bergambar dengan Mad, pada pagi hari raya Aidilfitri tahun 2007 yang lalu. Dan baju ungu itulah yang Mad pakai time accident)

Ketika bilalsubuh mula menulis artikel/cerita ini, kemungkinan besar Mohd Farhan Musa telah selamat dikebumikan. Mohd Farhan(Mad) adalah jiran bilalsubuh. Rumah kami hanya bersebelahan. Namun, bilalsubuh tidak lagi dibenarkan berjumpa dengannya selamanya. Mad terlibat dalam kemalangan bersama 3 lagi jiran bilalsubuh dalam sebuah kereta. Mad sudah meninggal. Semua yang terlibat dalam kemalangan tersebut meninggal.


Mereka sebenarnya dalam perjalanan pulang dari majlis akad nikah Ayep (Ariff), pada sebelah pagi di Anak Bukit, Kedah. Dalam perjalanan pulang, mereka berempat diajak untuk singgah sebentar di alam seterusnya oleh Allah SWT. Boleh baca keratan akhbar disini.


Gemaan ’aamiiin’ ketika solat Jumaat tadi membuatkan bilalsubuh bersa sebak, teringatkan Mad yang selama ini selalu berdampingan dengan bilalsubuh. Kami pergi ke masjid sekali, kalau hari ok, naik motor, kalau hari tak ok, kami naik kereta. Setiap solat jumaat, dia akan datang rumah bilalsubuh 5 minit awal. Kadang-kadang bilalsubuh baru ja habis mandi. Ramadhan haritu, hampir setiap malam kami bertarawih sekali. Kalau agak dah boring ngan Masjid Padang Lati, kami ke Masjid Kangar.


Pada musim buah yang lalu (cuti summer lepas), Mad adalah orang yang selalu meneman bilalsubuh mengutip buah2 didusun, especially buah durian. Waktu dia paling aktif adalah petang, 2 biji dia sorang pon boleh habis. Kalau pagi, dia susah sikit nak makan buah, diet jugak la dia ni.


Selepas mendengar berita ini dari mak bilalsubuh subuh pagi tadi, bilalsubuh masih rasakan kematian Mad adalah perkara biasa dan lumrah. Tetapi, ketika bilalsubuh membaca Quran (rutin harian) selepas solat, bilalsubuh sebak. Teringatkan Mad. Pada hari bilalsubuh hendak berangkat balik ke Dublin, jiran-jiran berkumpul di depan rumah, termasuklah Mad.


Mad salam dan memeluk bilalsubuh, dan dia terus masuk rumahnya tanpa menunggu bilalsubuh memulakan perjalanan. Tanpa mengeluarkan sepatah kata. Tapi sempat bilalsubuh bagi sedikit wang kat dia, habuan minyak motor pergi kolej. Dan dia sebenarnya menangis. Kenapa dia tidak mengikut biilalsubuh ke airport seperti dia selalu buat? Bilalsubuh nak pergi KL pun dia hantar sampai stesen bas. Mungkinkah dia tahu itu kali terakhir dia akan memeluk cium bilalsubuh?


Sewaktu summer haritu, pernah dua kali bilalsubuh bawa Mad ke hospital untuk rawatan susulan buah pinggah dia yang bengkak dan juga TCA accident motor dia tahun lepas. Pernah satu malam tu, kami solat terawih di Padang Lati, habis jer 4 rakaat, dia ajak ke A&E, katanya pinggang sakit bangat. Nasib baik kami naik kereta. Lama jugaklah bilalsubuh tunggu, sejam kot. Dia masuk buat apa ntah dalam tu.


On the way balik, kami sempat berjenaka. Katanya, kalau nak ikut orang yang paling banyak ke hospital adalah mak bilalsubuh, sebab dah jadi nurse kat situ hampir 20 tahun. Then, Dr Hafiz (abang kepada Ayep) sebab dia memang kerja kat situ. Dan yang ketiga, dia la. Lepas satu, satu. Tengah-tengah syok dok kira tu, tak perasan depan ada roadblock. Gelabah kitorang. Dok lawan tarik seat belt. Kelakar jer. Seb baik sampai depan polis tu, dah pakai. Tapi polis tu nampak kegelabahan kitorang, dia senyum jer. Cool la pak cik polis tu.


Banyak la lagi peristiwa-peristiwa kami. Main PS2 skali, ronda-ronda naik motor skali, pergi tengok kawan kami yang lumpuh (Am) sekali, dan banyak menda lagi kami buat sekali. Pergi main boling kat alor setar. Kami dua saja. Dah macam adik sendiri. Rumah bilalsubuh macam rumah dia. Kalau dia lapar, dia pergi jer dapur makan apa yang ada. Kalau tak der benda makan, kitorang masak la apa yang ada. Bilalsubuh rindu kat Mad. Betul kata Azhan, absence makes the heart grew fonder.


Tapi bilalsubuh dah tak boleh jumpa Mad lagi lepas ni. Mad dah pergi. Selamanya.


(Insyaallah bilalsubuh akan ceritakan Ariff dan sekeluarga. Kami dah berjiran hampir 18 tahun....insyaallah...)

Monday, November 30, 2009

PUISI BUAT TEMAN




Assalamualaikum.

Kepada pembaca sekalian, maaflah. Harini bilalsubuh buang tebiat sikit. Nak bermadah puisi sikit. Dulu memang suka buat, hadiahkan kat kawan-kawan. Tapi sekarang ni masa tak mengizikan untuk bermetafora.

Sajak ni pon bilalsubuh terfikir ketika jalan kaki nak ke masjid solat isya' tadi. Jadi, bilalsubuh namakan sajak ni SAJAK BERJALAN.

Bunyinya...:


sudilah engkau berjalan bersamaku,
hingga ke akhir hayatmu,
agar bersama berpimpin tangan,
menyusuri denai-denai ke syurga,
yang tengahnya penuh duri,
hujungnya masih misteri,
namun destinasinya kekal abadi.


Sajak pendek lagi mapan ni bilalsubuh tujukan kepada sahabat-sahabat, kenalan-kenalan, ahli keluarga dan sesiapa sahaja yang ultimate mission nya adalah syurga.

Sesungguhnya syurga itu milik Allah. Bilalsubuh tidak layak untuk mengatakan 'inilah jalannya'! Kerana bilalsubuh sendiri masih dalam proses 'meng-google' denai-denai tersebut. Apa yang bilalsubuh harapkan hanyalah mengajak kalian bersama-sama menyusuri jalan ini kerana syurga itu terlampau tinggi nilainya. Seratus tahun hidup pon masih belum tentu dapat buat investment yang cukup untuk membeli syurga Allah.

Semoga Allah mengampuni dosa kita semua.

Barakallahufiikum.

Saturday, November 14, 2009

REHAT

assalamualaikum.

alhamdulillah, dalam kesibukan bilalsubuh menguruskan kehidupan, ada juga masa yang Allah berikan untuk berehat. sebenarnya bilalsubuh agak kecewa kerana perancangan awalnya, bulan 10, bilalsubuh nak sibukkan diri betul2 agar bulan 11 boleh concentrate study. sebab tu bilalsubuh sanggup amik tanggungjawab untuk menjadi event manager untuk majlis makan malam dan dialog pelajar bersama Tan Sri KPPA. tapi masuk november ni, bertambah sibuk pulak.

namun alhamdulillah, kesibukan ini merupakan didikan untuk bilalsubuh mengenal erti sabar, menghargai masa, memahami hati orang lain dan juga melupakan seketika 'masalah-masalah visceral' yang menghantui bilalsubuh walaupun pada hakikatnya susah untuk dilakukan. belom cuba belom tau...!

bilalsubuh sangat berterima kasih kepada kawan-kawan yang mengambil berat tentang diri ini sehingga ada yang men-suggestkan agar bilalsubuh mengambil vitamin. terharu pon ada, malu pun ada. alhamdulillah, bilalsubuh tersedar bahawa antara jalan yang terbaik adalah bertaqarrub kepada Allah. semoga Allah menjauhkan segala sifat riya', ujub dan takabbur dari hati bilalsubuh. sebabnya, boleh guna logic akal. kalau hubungan kita dan Allah baik, ala-ala kabel aurium 6 inchi, mudah tak jika kita hendak meminta pertolongan dari Allah?

jika ada masa terluang, itu merupakan suatu rahmat bagi orang-orang yang sibuk. jadi, masa rehat yang Allah berikan ini mestilah kita gunakan sebaiknya.

teringat kata-kata nageb manchester. katanya; "masa rehatku hanyalah apabila kedua kakiku melangkah ke dalam syurga". satu ayat yang sudah cukup untuk menyebabkan kita akan terus bekerja demi menegakkan agama Allah dan mengembalikan islam ke tempatnya.

kedua, kata-kata abdul malik bin umar. tahu siapa? abdul malik adalah anak kepada umar abdul aziz. setelah umar abdul aziz diangkat menjadi khalifah dalam keadaan dia sendiri tidak mahu menerima jawatan itu, dia pulang ke rumah. dan dia memberitahu anaknya, abdul malik, yang dia sangat letih pada hari pertama dia menjadi khalifah. dia ingin tidor sebentar sementara menanti waktu zohor. namun abdul malik berkata, "siapakah yang akan memberi jaminan kepada amirul mukminin untuk bangun semula pada waktu zohor dan menyambung kerja-kerja khalifah?". subhanallah, patutlah abdul malik ni merupakan anak kesayangan uma abdul aziz. persoalannya, bilakah umar abdul aziz akan berehat?

ketiga, sewaktu kami membuat jamuan perpisahan untuk batch PMC yang akan balik (sudah balik Mac lalu), kamal ariff berkata. "kalau kamu semua ingat pagi tadi, sewaktu kita bermain paintball, kita diberi masa beberapa minit untuk berehat. namun, adakah masa rehat itu kita guna untuk sembang-sembang? (ramai yang mengatakan tidak). sebaliknya, kita telah menggunakan masa itu untuk mengisi peluru dan berbincang strategi. jadi, apakah maksud sebenar masa rehat kita?" kamal meninggalkan dublin dengan kata-kata yang penuh berhikmah.

bilalsubuh sangat bersetuju dengan pendapat-pendapat mereka tentang masa rehat. perkara-perkara sebegini membuatkan bilalsubuh melihat kembali zaman skolah bilalsubuh. sewatu sekolah rendah dahulu, para pengawas ditugaskan untuk menjaga satu-satu kawasan pada waktu rehat dan awal pagi persekolahan. sebagai ketua pengawas yang cute pada waktu tu, bilalsubuh terpaksa makan cepat-cepat dan membuat rondaan untuk memastikan anak-anak buah menjalankan tugas. barulah bilalsubuh perasan yang masa rehat bilalsubuh digunakan untuk berkerja.

jadi, dimanakah masa rehat? apakah yang kita telah lakukan dengan masa rehat tersebut?

sebagai seorang dai'e, jangan ada mentaliti untuk berehat. setiap masa muda kita akan dipersoalkan. adakah kita sudah bersedia untuk menjawab soalan itu? jika ya, adakah jawapan kita berkualiti?

sama-sama renungkan...

barakallaahufiikum.







Wednesday, November 11, 2009

NOSTALGIA 'BILAL SUBUH'



assalamualaikum

alhamdulillah harini bilalsubuh tidak ada kelas. dapatlah siapkan kerja-kerja tertunggak persatuan dan siapkan project EBH PIH yang entah apa-apa. entahlah, bilalsubuh ni sebenarnya minat psychology, public health and statistics. tetapi apabila ia menjadi wajib, perasaan mual datang secara tiba-tiba.

namun jika ini ketetapan Allah, sunnatullah untuk bilalsubuh menjadi seorang doktor yang cemerlang terus terbilang (qouted dari visi sekolah lama, SDAR tercinta), bilalsubuh redha. malahan, sedia memacu omboh-omboh 1st class. ayuh, kembalikan islam ketempatnya. umat islam tidak boleh kalah. kita perlu ubah paradigma ini. SHIFT YOUR PARADIGM.

maaflah, melalut la pulak bilalsubuh ni.

sebenarnya, bilalsubuh dah segan nak guna nama'bilalsubuh' ni kerana tak dapat nak azan subuh dah sekarang. kerja-kerja mengazan telah diambil oleh qari-qari masjid blackpitts yang lebih syahdu alunan azannya. sayu betul mendengarnya.

teringat dulu nostalgia bilal subuh di baitul isra'. berlumba-lumba hendak azan. tapi, azan subuh, tiada competition. tu yang bilalsubuh suka tu. boleh azan kuat-kuat sampai bergegar rumah. kalau nak azan kat rumah baru ni, nanti ada la jiran datang ketuk pintu. tak larat dah nak nyanyi lagu maafkan kami macam p.ramlee tu.

nostalgia subuh di baitul isra' juga membangkitkan memori bilalsubuh semasa di tingkatan 4 dimana bilalsubuh tinggal di bilik yang bercampur dari form 2 till form 5. bilik-bilik lain semuanya ikut form. bilik ini dinamakan bilik SKUAD SUBUH. kami ditugaskan untuk mengejut pelajar-pelajar lain untuk bangun subuh. macam-macam gelagat bbdak ni nak bangun. maklumlah, sekolah lelaki semua. liat sikit.

bilalsubuh rindu kat ahli-ahli bilik tu i.e. nazirulmubin, labu,kambing kolar biru, cat sheffield, tyco, bohjan, aiman kedah, sepupu azter tu apa nama ntah, dan beberapa orang lagi rakan-rakan kolar ungu yang bilalsubuh lupa. disebabkan bilalsubuh form 4 time tu, kami ada authority. form 2 n for 3 bilik skuad subuh ni akan kena bangun dulu kejut 1st round, then barulah form 4 n form 5 pegi kejut second round.

ada satu ketika tu, bilal subuh dapat rotan dari mana ntah. warden kasi ker, bilalsubuh jumpa kat mana ntah. rotan tu la peneman sebat orang yang malas bangun subuh. bersempena penulisan ini, bilalsubuh nak mintak maaf kat tambun meranti sebab dia la paling banyak kena sebat ngan bilalsubuh. liat betul si tambun ni. anyway, tambun was one of my good friend kat skolah. tambun, adakah engkau ingat kisah aci-aci buka pintu? mantap gitu. 1st place lagi.

itu la sedikit sebanyak nostalgia bilalsubuh disubuh hari. 'tarbiyyah subuh' bermula dari zaman sekolah lagi tanpa bilalsubuh sedari. terima kasih kepasa ustaz-ustaz yang memberi peluang untuk bilalsubuh mendisiplinkan diri menghargai hening di pagi hari.

walaupun sudah hampir 4 tahun meninggalkan bumi sungai gadut, gemaan ketukan pintu sewaktu di sekolah dulu masih tengiang-ngiang. ketukan yang mengajak manusia berubudiah kepada Allah. bilalsubuh rindu saat-saat itu sehingga terbwa-bawa sehingga kini. tapi kat rumah baru ni, kena slow-slow sikit. nanti kena marah dengan ketua floor.

semoga kalian yang membaca ini dapat motivasi (macam tak jer) untuk bangun subuh dan kejut orang untuk ke masjid sebab kita tak tahu bilakah kita akan appreciate kerja-kerja ni. sperti bilal subuh sendiri, setelah 5 tahun meninggalkan kerja-kerja menyebat makhluk yang mals bangun subuh, sekarang baru bilalsubuh terasa kemanisannya.

sama-samalah kita KuatkanImanTingkatkanAmal = KITA!

alhamdulillah.

GHURABA THE STRANGERS

Sila jawab soalan-soalan dibawah:

Pernahkah anda didatangi oleh orang yang tidak dikenali untuk menjual barang?

Possibilities:

- Adakah mereka dari syarikat-syarikat MLM? Jika ya, dimanakah kad keahlian mereka?
- Adakah barang yang mereka jual itu cetak rompak? Boleh jadi diimport dari Malaysia.
- Adakah mereka bersendirian? Ya, jika dan hanya jika mereka mempunyai ilmu silat cekak.
- Adakah barang yang hendak dijual itu tampak baru ataupun lusuh?
- Jika barang itu baru dan masih berkilat seperti di polish dengan minyak masak, adakah logic bagi manusia yang mempunyai akal untuk terus tak suka kepada barang yang baru ‘dibeli’ tersebut? Tidakkah Ireland ni boleh refund-merefund?
- Jika barang nampak second hand, kenapa anda berminat? Duit scholarship banyak, beli saja yang baru.

Adakah mereka berkereta, berbasikal atau sekadar berjalan kaki?

Possibilities:

- Mungkin juga perniagaan mereka masih baru dan tiada cukup modal untuk menyewa bangunan.
- Mengapa mereka berurus niaga di tepi jalan dengan mereka berada di dalam kereta? Communication skills bukan lagi masalah bagi mereka. Namun adakah mereka tak cukup confident untuk menjual barang baik tersebut?
- Ada kemungkinan mereka tidak keluar dari kenderaan kerana hendak cepat. Ambil anak sekolah ker, isteri balik kerja ker, ayah masuk hospital ker, tiada siapa yang tahu.
- Dimanakah etika berjual beli? Bukankah ireland ini penuh dengan sifat ‘sopan santun’ sehinggakan hampir kesemuanya memerlukan consent dan saman menyaman adalah perkara biasa?

Jika anda pernah melalui perkara diatas, ternyatalah anda telah termasuk kedalam jerat dimensi baru jenayah perniagaan iaitu berniaga tak der lesen kepada orang-orang yang disangkakan lemah.

Walaupun kita ni bukan orang putih (walaupun ada yang perasan), jangan bagi chance kat mamat-mamat bisnes yang tak bertauliah ni.

Benar, barang mereka superb murah.

Tapi ingat, jika anda membeli, bukan anda yang rugi. Tetapi umat manusia secara keseluruhan kerana anda telah membantu menyuntik modal memesatkan industri black market ini. Jika mereka terdesak untuk mendapat wang, fikirkan, apa yang akan mereka lakukan terhadap sahabat-sahabat anda yang tidak mahu membeli barang mereka? Tidakkah mereka dalam bahaya? Bayangkan jika perkara yang sama berlaku kepada ahli keluarga anda? Adakah anda boleh duduk diam, menunggu bulan purnama?

Ayuh, bertindak!!!

Point to ponder adalah, jangan beli barang dari orang yang tak dikenali especially yang memberhentikan anda secara tiba-tiba di tepi jalan. Tapi kalau yang makcik jual buah tu, boleh la beli. Dia memang dah lama kat situ.

Itu saja pesanan dari Unit Keselamatan, Lajnah Kebajikan PPIMI 2009/2010.

Semoga kalian sejahtera selalu.


Sekian terima kasih.


Disediakan oleh,

IZZAT HAFIFIE HAZMI @ SARJAN GEMBO
Ketua Unit Keselamatan,
Lajnah Kebajikan,
Persatuan Pelajar Islam Malaysia Ireland.
Tel : 0852816611
Email : cermat_sermat@yahoo.com.

Saturday, October 31, 2009

JIKALAU BERKASIH

Jikalau merindu pada purnama
Kenalah tunggu pada waktunya
Tapi andainya kau rindu padaku
Ketuklah pintu hatiku sedang menunggu

Jikalau merayu pada sang bunga
Jangan terus menghidu harum baunya
Manalah tahu ada racun berbisa
Nanti kau susah pula mencari ubatnya

Cinta memanglah indah
Asalkan kau berjaga

Jangan asyik melihat awan yang tinggi
Duri di bawah tidak kau peduli
Jangan terlalu memuji sibuah hati
Kalau ia lari kau yang mabuk sendiri

Jikalau menyemai benih biar berbaja
Bila masa menuai pasti kau gembira
Jiakalau engkau mencari kekasih
Oh carilah yang berhati mulia

Cinta memanglah indah
Asalkan kau berjaga

Friday, October 9, 2009

PENYEJUK HATI

YA ALLAH,

KURNIAKANLAH KAMI LISAN YANG LEMBUT BASAH MENGINGATI DAN MENYEBUT NAMAMU,
HATI YANG PENUH SEGAR MENSYUKURI NIKMATMU,
SERTA BADAN YANG RINGAN MENYEMPURNAKAN KETAATAN TERHADAP PERINTAHMU.


YA ALLAH,

KURNIAKANLAH KAMI IMAN YANG SEMPURNA,
HATI YANG KHUSYU',
ILMU YANG BERGUNA,
KEYAKINAN YANG BENAR-BENAR MANTAP.


YA ALLAH,

KURNIAKANLAH KAMI CARA HIDUP YANG JITU DAN UNGGUL,
SELAMAT DARI MALAPETAKA DAN BAHAYA.


KAMI MOHON KEPADA MU YA ALLAH,

KECUKUPAN YANG TIDAK SAMPAI KAMI MEMINTA JASA ORANG LAIN.


BERIKANLAH KAMI YA ALLAH,

IMAN YANG SEBENAR-BENAR,
AGAR KAMI TIDAK LAGI GENTAR,
ATAU MENGHARAP ORANG LAIN,
SELAIN DARI ENGKAU SENDIRI.
ATAU MENYEMBAH SELAIN DARI ENGKAU SENDIRI.


KEMBANGKANLAH LEMBAYUNG RAHMATMU KEPADA KAMI,
ANAK-ANAK KAMI,SERTA, SESIAPA SAHAJA,
YANG BERSAMA-SAMA KAMI.


JANGANLAH YA ALLAH,

ENGKAU BIARKAN NASIB KAMI DITENTUKAN OLEH DIRI KAMI SENDIRI,
WALAUPUN SEKADAR SEKELIP MATA,
ATAU LEBIH PENDEK DARI ITU.


WAHAI TUHAN YANG PALING MUDAH MEMPERKENANKAN PINTA,

PERKENANLAH...

Thursday, October 8, 2009

GREATEST GIFT

“As-salámu ‘alaikum wa rahmatul láhi wa barakátuh!”

“A-úthu billáhi minash shaytánir rajeem. Bismilláhir rahmánir raheem.

Al hamdu lillahi nahmaduhu wanasta’eenahu, wanastagh-firuhu, wanatoobu ilayhi, wana’oothu Billaahi min shuroori an-fusinaa, wamin sayyi aati a’maalinaa. May- Yahdillahu fa huwal muhtad, wa may- yudlill falan tajidaa lahu waliyan murshida. Wa ash-hadu an Laa ilaaha ill-Alláh, wahdahoo laa shareeka lah, wa ash-hadu anna Muhammadan ‘abduhoo warasooluh”

All Praise is due to Alláh, We praise Him and we seek help from Him. We ask forgiveness from Him. We repent to Him; and we seek refuge in Him from our own evils and our own bad deeds. Anyone who is guided by Alláh, he is indeed guided; and anyone who has been left astray, will find no one to guide him. I bear witness that there is no god but Alláh, the Only One without any partner; and I bear witness that Muhammad, sws, is His servant, and His messenger.

Bismillahir Rahmanir Raheem! Ya Ay-yuhal-latheena ‘aamanut taqul-laaha, haqqa tuqaatihee wala tamu tun-na, il-la wa antum Muslimoon.”

O You who believe, – Fear Allah, as He should be feared, and die not except as Muslims.

My Dear Brothers

Good guidance is God’s greatest gift. We cannot live happily without His guidance. Our lives will be absolutely meaningless, unless we acknowledge Allah and worship Him as He alone deserves to be worshipped.

Although life would then be quite challenging, as long as we have right guidance, we would know where we came from and where we’re going to when we die. As Muslims, we are very lucky because we don’t even have to hunt and search for the right guidance. In our Holy Quran and the life of our Prophet Muhammad sws we find all the guidance we need to be successful.

Every time we recite Sura Fatiha, we begin by thanking and praising and glorifying Allah, not because he needs praise and glory, but because we are so forgetful, we need to remind ourselves of Allah’s greatness and irresistible power:

Alhamdu lil-laahi Rabbil aalameen. Ar-Rahmanir Raheem. Maaliki yawmid-Deen.

All praise is due to Allah, the Lord of All the worlds. The Most Merciful, the Most Compassionate. King of the Day of Judgement.

The next line defines of relations with Allah:

Iy-ya kana’budu wa iy-ya kanas ta’een.

You [alone] do we worship and from You [alone] do we seek for help.

Then we come to the crux of the matter, the real core of Sura Al Fatiha:

“Ihdi nas Siraatal Mustaqeem!” “Guide us to the straight path!”

Siraatal latheena an ‘amta ‘alayhim, ghairil maghthoobi alayhim, waladd dhal-leen. Ameen.

“The path of those with whom you are pleased, not the path of those who make you angry, nor of those who go astray. Ameen”

Brothers,

Allah’s guidance is the greatest gift we can ever hope for. Pleading for it is the essence of Sura Al Fatiha, the first Sura of the Holy Quran. In the next Sura, Al Baqara, we read in the opening lines:

Alif, Laam-Meem. Thaalikal kitaabu la rayba fee, Hudan lil mut-taqeem.

A.L.M. This Book, there is no doubt in it, is a Guide to those who have Taqwa,

So, the first Sura teaches us how to ask for Allah’s guidance, and, moments later, in the very beginning of the next Sura we are promised that Divine Guidance within the Holy Quran itself. But the Holy Scripture needs to be interpreted to us. It needs to be made visible within the human context of time, place and circumstance.

So, the Holy Quran again tells us that, “Truly in the Messenger of Allah, we have the finest of examples,” Uswatul hasanah.

Allah’s guidance covers the whole spectrum of life, from personal cleanliness to inheritance laws and dealing justly with non-Muslims. Do not think that Allah is too busy until He will not have time to hear you. By thinking he’s too busy, you had fallen into the dangerous trap of attributing human weaknesses to Allah. He’s never too busy. He keeps the planets in their orbits while feeding an ant under a black rock on a dark night in the middle of the desert. He cares for everything from the biggest to the smallest. And he never gets tired.

As we read in Ayatul kursi, the verse of the Throne:

La ta’ khuthuhu sinatun wa la nawm.

Slumber does not overtake Him, nor sleep

Wa la ya oothuhu hivthuhuma

Guarding and preserving the whole cosmos does not cause Him any fatigue.”

So if you need anything, big or small, ask Allah.

We often forget that Allah alone can help us overcome the many problems we encounter in our daily lives. The secret is to keep Allah in mind, constantly, so that when any difficulty arises, we can address it confident in the knowledge that Allah is aware of our situation. We should never face any problem on our own; Allah is with us and He will offer a solution.

At the beginning of this khutbah, we heard that, May- Yahdillahu fa huwal muhtad, wa may- yudlill falan tajidaa lahu waliyan murshida. Anyone who is guided by Alláh, he is certainly guided; and anyone who has been left astray, will find no one to guide him. The key word here is guidance. Think about it. We have many blessings from Allah.

We enjoy good health, we live in comfortable homes. We have a good education. We value the love of family and friends. Health, wealth and happiness; we also have Allah’s guidance, through His sacred book, the Holy Quran and the life example of Prophet Muhammad sws. Which of these blessings is the most important? Which of Allah’s blessings are crucial?

Brothers, without our health, with wealth or material happiness life would be challenging indeed. But Allah’s guidance would help us to endure hardship, to make suffering bearable. However, if we had no divine guidance, no matter how healthy or wealthy we were, we would be spiritually bankrupt and our lives would be empty of meaning.

Let us be truly thankful to Allah that we enjoy the great blessing of His guidance. We have no excuses. We have only to apply that guidance to our lives and to be good role models to others. That’s all. Let us pray that Allah accept our humble perhaps faltering, but essentially sincere efforts to follow His guidance, His Holy Quran, and His beloved Prophet Muhammad sws.

Innalláha wa malaaikata yusallúna alan nabi. Yá ay yuhal latheena ámanu sallú alayhi wasalli mú tas leema. Allahumma salli alá Muhammad, wa ala áli Muhammad, kama salayta ala Ibrahim, wa ala ali Ibrahim. Allahumma barik ala Muhammad, wa alaa áli Muhammad, kama barakta ala Ibrahim, wa ala ali ibrahim. Fil ála meen, innaka hameedun majeed.”

Friday, September 4, 2009

FIKRAH MERENTASI JEMAAH

video

Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan ni'mat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena ni'mat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari padanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk.


ALI IMRAN, 103.

Wednesday, August 19, 2009

SYURGA DAN NERAKA

video

Rasa-rasanya perlukah bilalsubuh menarik balik kenyataan sebelum ini?

Friday, August 14, 2009

TAARUF


IZZAT HAFIFIE BIN HAZMI

No 33, Lorong Melati 4,

Taman Melati Indah,

02400 Beseri,

Perlis Darul Sunnah.

Tel: 049382593


Personal Data:


Date of Birth : 9 August 1988.

Place of Birth : Pasir Mas, Kelantan.

I/C No. : 880809-03-5995.

Race : Malay.

Religion : Islam.

Nationality : Malaysian.


Education:


· Medicine, Royal College of Surgeons in Ireland (2008-present)

· A-Level, International Education Centre, UiTM, Shah Alam (2006-2008).

· Chemical Engineering, PETRONAS University of Technology, Tronoh (2006).

· O-Level, Sekolah Datuk Abdul Razak, Seremban (2001-2005).

· Sekolah Kebangsaan Seri Tunjong, Beseri (1995-2000).


Awards Received:


2007 : - Best College Leader, from the Student Affairs Unit of INTEC.

2005 : - Sinar Persada Awards (Full Colour), from the Principal of SDAR.

2005 : - Gold Award Performance, Boarding School Orchestra Competition.

- 1st Runner Up, Wind Orchestra Competition.


Sport Achievements:


2005 : - MSSMNs Volleyball Championship U18

- MSSMDST Volleyball Championship U18

2004 : - MSSMDST Volleyball Championship U18

2003 : - MSSMNs Volleyball Championship U15

- MSSMDST Volleyball Championship U15

2000 : - MSSMPs Volleyball Championship U12


Languages:


Language

Spoken

Written

Malay

Excellent

Excellent

English

Excellent

Good

Japanese

Fair

Good

Thursday, August 13, 2009

NIK AZIZ MASIH RELEVAN



Merujuk kepada akhbar Utusan Malaysia, 13 August 2009, muka hadapan, ruangan Senyum Kambing, bilalsubuh ingin membuat sedikit ulasan lanjut untuk mempertahankan kenyataan Datuk Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan.

Nik Aziz ada menyatakan yang DAP boleh menghina Islam atas alasan pengetahuan mereka terhadap agama Islam mungkin tidak meluas.

Apakah hak Senyum Kambing untuk mempersoalkan kenyataan Nik Aziz tersebut?

Nik Aziz merupakan seorang ilmuan Islam yang dihormati kerana kesarjanaan beliau dalam bidang ini.

Jika hendak mempersoalkan kesarjanaan beliau, manakan mungkin pentadbirannya kekal sehingga hari ini.

Setiap hujah yang dikeluarkan, semestinya mempunyai sandaran. Bilalsubuh yakin dengan pengetahuan yang ada pada Nik Aziz sehingga dia berani membuat kenyataan tidak popular seperti yang demikian.

Tapi apa yang lebih penting dari itu adalah, apakah respons kita terhadap penghinaan DAP terhadap Islam ini? Sudah cukupkah ilmu kita untuk mempertikaikan kenyataan seorang ulama? Sedalam manakah ilmu kita terhadap Islam untuk kita menjadi hero mempertahankan kedaulatannya? Apa yang kita ada untuk memartabatkan kembali maruah Islam?

Penghinaan ini tidak akan terjadi melainkan sudah terdapat banyak umat Islam yang telah menghina agama mereka sendiri. Apabila Al-Quran dan Sunnah tidak lagi menjadi pengangan hidup, manusia mula menyimpang dan tidak lagi berhukum dengan hukum Allah.

Jadi, salah siapa sebenarnya? Tepuk dada tanya iman.

Marilah kita sama-sama mengembalikan kedaulatan Islam berpaksikan kepada Tauhid yang sebenar.

Sesunnguhnya tiada Ilah selain Allah, dan Muhammad itu pesuruh Allah.

Bukanlah niat bilalsubuh untuk menjadi taksub kepada Nik Aziz, tetapi bak kata pepatah melayu, berani kerana benar, takut kerana salah. Sampai bila umat Islam perlu berbalah sesama sendiri tatkala Islam itu sendiri sedang difitnah?

Menjadi seorang insan yang lahir ketika pemerintahan Datuk Nik Aziz, rasanya bilalsubuh ada privilege untuk mengatakan yang Nik Aziz masih relevan, dan akan terus relevan.

Sekian.